Wie zijn wij?

Onze sympathieke groep bestaat uit een twaalftal van mannen en vrouwen van 7 tot 77 jaar oud. Wij houden van onze folklore en zijn blij om het met ons publiek te delen. Wij beschikken nu over een recente trommelbegeleiding en ook fluitspelers, die onze optreden en parades nog levendiger maken.

 

Hier is een foto van onze groep die deel genomen heeft aan de vorige Europeades in Helsingborg (Zweden). 

Oorsprong

Vendelen maakt eeuwenlang deel uit van de zeer rijke Naamse volkstraditie, Namen zijnde de hoofdstad van het franstalige Waalse Gewest.


Het vlagspel heeft een militaire oorsprong. Onze speltechniek, zoals die in Namen uitgevoerd wordt, is waarschijnlijk afkomstig uit Spanje, zoals het woord "ALFER" (naam gegeven aan de vlagspelers/de vendelzwaaiers uit Namen) het toont: "Alferez" in het Spaans verwijst naar de vendeldragerofficier. De technieken van het vlagspel zouden in onze regio ingevoerd zijn tijdens de Spaanse periode (1555-1715), hetzij door Spaanse soldaten gelegerd in Namen, of door veteraansoldaten van de Waalse Garde in dienst voor de Spaanse koningen.

Het vendelzwaaien maakt er nu deel uit van de zeer rijke volkskundige traditie van Namen. 


Op het slagveld werden de bevelen door vlagbewegingen gegeven. En daaruit is de gewoonte ontstaan, ter gelegenheid van plechtigheden, met de vlag te "spelen" (of "vendelzwaaien"). Het is dit spel, dit vendelzwaaien, afkomstig uit Spanië en erfgoed van ons verleden, dat de Naamse Alfers doen herleven.


Historische tijdlijn

Deze historische tijdlijn begin van het eerste gekende beeld van een Alfer (vendelier) (1502) tot de verdwijning van de militarische praktijk van vendelen in de 19e eeuw als de tamboer-majoors deze rol namen.  

Tegenwoordig

Vendelen is een uitzonderlijke spel. Tegenwoordig is het door meerdere Vendeliers met 17e eeuw klederdracht gespeeld op een traditionele muziek van dezelfde periode. In Namen wordt traditioneel vlaggenspel met grote vlaggen uitgevoerd die, in het tegendeel van italiaans vendelen, niet gegooid worden. Toch is een nieuwe spel sinds 2007 ontwikkeld, waarin de vlaggen in verschillende wijzen gegooid worden. Vendelen in Namen heeft dus nog een mooie toekomst.